Tavanul din baie
Despre tavan vom vorbi pentru doua categorii distincte de bai : baile de la apartamente si baile de la case. Vom afla cele mai folosite metode de construire a tavanelor pentru fiecare tip de baie in parte precum si cum se face fiecare tip de tavan.
In mare sunt urmatoarele tipuri de tavane in bai :
– Tavane tencuite cu mortar
– Tavane din rigips
– Tavane din lambriu
– Tavane din polistiren
– Tavane casetate
– Tavane lamelare
Pentru o baie dintr-un apartament la bloc cele mai potrivite tavane sunt cele tencuite, din lambriu sau din polistiren. Pentru case, tavanul din baie poate fi construit in oricare dintre cele sase moduri prezentate mai sus.
Cum se face un tavan in baie din mortar. Este de departe cea mai veche metoda de finisare a tavanului. Dupa tencuire si driscuire tavanele se gletuiesc si se varuiesc cu lavabil. Cu toate ca nu oricine poate tencui cu mortar tavanul din baie va prezentam mai jos cum se face acest lucru:
– se aplica spritul pe suprafata tavanului.
– se fac fese daca tavanul este stramb sau se foloseste o mahala din lemn pentru a se intinde mortar pe toata suprafata tavanului
-se astupa cu mortar fesele si se driscuieste tavanul
-se aplica un strat de tinci
– dupa uscare se poate gletui tavanul din rigips si apoi zugravi cu var lavabil
Cum facem tavanul din polistiren. Daca decideti pentru acest tip de tavan o sa beneficiati de avantajele polistirenului. Este recomandat sa folositi polistiren extrudat pentru a beneficia din plin de proprietatile sale termoizolante si fonice. Tehnologia de placare este la fel ca la placarea polistirenului pe fatada doar ca se va folosi un adeziv de tip spuma in locul celui clasic ce trebuie amestecat cu apa. In mare, dupa ce se placheaza tavanul si se intareste se va tencui manual cu un adeziv pentru polistiren cu proprietati elastice dupa care se va gletui si apoi varui. Iata cum se face mai in detaliu:
– ne asiguram ca suprafata este stabila si o amorsam cu o bidinea sau cu un trafalet
– dupa uscarea amorsei se incepe placarea cu polistiren folosind adeziv tip spuma. Tavanul din baie se placheaza cu polistiren exact cum am placa un perete, adica in stil zid de caramida. Mai jos aveti o placare de polistiren extrudat cu adeziv tip spuma pe tavan din OSB.
– timp de 2-3 ore se asteapta sa se intareasca spuma dupa care se dau dibluri in polistirenul placat. Doar nu credeati ca se va tine asa, doar in spuma cu care a fost lipit!
– se incepe tencuirea manuala cu fierul de glet a tavanului. Se foloseste o armatura din plasa ddin fibra de sticla. Un singur strat este suficient pentru a obtine un tavan rezistent si pregatit pentru urmatoarele manopere.
– Gletuirea si zugravirea tavanului sunt urmatoarele operatiuni de facut pentru a finaliza tavanul din baie
Cum facem tavanul din rigips. La baile din apartamentele de la bloc nu prea este recomandat un astfel de tavan. Daca cumva vecinul uita apa deschisa sau daca are vreo problema o sa va inunde si tavanul din rigips se va strica. Dar iata pasii necesari realizarii unui tavan din rigips in baie.:
– se da nivelul folosind un laser sau chiar furtunul de nivel
– se fixeaza in jurul liniei de nivel trasate cu o sfoara colorata in oxid de fier profilele UD cu ajutorul diblurilor. De regula se folosesc dibluri 6 x 40 sau 6 x 60.
– se imparte tavanul pentru a fixa montantii CD. De regula se fixeaza din 50 in 50 cm (sau din 40 in 40 cm pentru placarea in lungul profilelor.) si se intaresc cu bride pe toata lungimea acestora. Bridele se dau din 90 in 90 cm.
Profilele intre ele si bridele de profile se fixeaza cu suruburi numite bobite, sau puricei, dupa cum se mai cunosc intre mesteri.
Atentie. Daca inaltimea o cere va fi nevoie sa faceti tavanul pe structura cu suspante. Sistemul de prindere a suspantei in profilul CD il gasiti in imaginea de mai jos.
– odata terminat cadrul metalic pentru tavanul din baie se izoleaza cu vata minerala sau vata bazaltica.
Cea mai indicata este vata care are si o folie anti condens inclusa in structura sa. Daca nu, tot trebuie folie anti condens. Folia se monteaza in partea de jos. Dar daca va tine buzunarul puteti monta doua straturi de vata de sticla cu folie de aluminiu. Un rand cu folia in jos si alt rand cu folia in sus.
Lipiti cu banda adeziva bucatile intre ele si veti avea un tavan izolat perfect.
– urmeaza placarea cu placi din rigips verde. Placile se fixeaza de cadrul metalic cu autofiletante de 2, 5 sau 3,5.
– dupa placare se gletuieste si zugraveste tavanul.
Cum facem tavanul din lambriu. Pentru apartamente dar si pentru case tavanul de lambriu este practic, ieftin si usor de intretinut. Se poate monta foarte usor. Chiar si pe profile de rigips daca nu aveti lanti din lemn uscati.
Procedeul de executare a structurii este la fel ca la tavanul din rigips. Trebuie sa fie la nivel, sa se sustina bine de stratul suport si sa nu flambeze. Lantii din lemn pot fi pusi la dimensiunea de 50 de cm intre ei.
Cel mai indicat sa faceti tavan din lambriu din PVC este daca locuiti la bloc.
Daca va inunda vecinul ati scapat de daune si in plus de asta este si usor de intretinut.
Tavan casetat in baie. In locuinte se poarta mai rar acest tip de tavane. Cel mai adesea le veti gasi prin institutii sau spatii comerciale. In fapt acest tip de tavan este excelent doar ca la umiditate se vor inmuia biscuitii si vor trebui schimbati. De regula in locul acestora se taie placi din rigips verde si se vopsesc cu var lavabil. Astfel vor avea o durabilitate mai mare.
Tavanul lamelar. Acest tip de tavan il gasiti in marile hale si fabrici. Este foarte deosebit ca aspect si are rolul de a ventila incaperea. Nu credem ca va doriti un astfel de tavan in locuinta dumneavoastra.
Asadar metode de construire a tavanului din baie sunt suficiente. Le puteti aplica cu succes si la scara mai mare in dormitor sau living room. Dar noi aici vorbim doar despre amenajari bai asa ca nu mai ramane decat sa va apucati de construit tavanul.