Te-ai intrebat vreodata care este diferenta dintre un metru ster si un metru cub? Cu siguranta, cei doi termeni iti sunt familiari, insa daca nu ai o centrala pe lemne sau daca nu folosesti lemnele pentru diverse activitati, sunt sanse sa crezi ca reprezinta un volum si o greutate asemanatoare de lemnte.

Foarte multi oameni se inseala, insa, in conditiile diferentele dintre cele doua sunt destul de mari.

Care sunt diferentele dintre cele doua modalitati de masurare a cantitatii de lemn?

  • Un metru ster este un metru cub cu foarte multe goluri. Practic, un metru cub de lemne care nu au fost aranjate foarte bine.
  • Un metru cub de lemne reprezinta o gramada cu lemne sub forma de patrat, cu laturi de 1 metru, in care nu sunt lasate goluri intre bucatile de lemn.

Cat cantareste un metru ster de lemne?

Greutatea unui metru ster de lemne este de aproximativ 0.68 x greutatea unui metru cub de lemne. Din pacate, daca asezarea produselor nu este facuta bine, procentul poate sa scada destul de mult.

Cate kg are un metru cub de lemne?

Greutatea metrului cub de lemne poate sa varieze foarte mult in functie de doua elemente:

  • Care este eseta lemnului;
  • Cat de ud este acesa

In cazul lemnului de fag sau de stejar, greutatea este de aproximativ 5-600 de kg, asta daca luam in considerare lemnul uscat. Un metru cub de lemn de brad cantareste mult mai putin, avand oar 300 de kg.

In cazul in care lemnul este ud, greutatea poate sa creasca foarte mult, ajungand la 700-750 de kg pentru fag si stejar si la peste 600 de kg pentru brad.

Sfaturi utile daca achizitionezi lemn

  • Atunci cand faci o astfel de achizitie, nu te baza doar pe masuratoare. Este bine sa si cantaresti lemnele pe care urmeaza sa le cumperi, pentru a putea face comparatii.
  • Ideal, lemnul pe care il cumperi trebuie sa fie cat mai uscat, indiferent ce vrei sa faci cu el, pentru ca da cel mai bun randament. Daca achizitionezi lemn ud, sunt sanse sa nu il poti arde si sa ai probleme in perioada rece.
  • Cea mai buna perioada pentru a cumpara lemne de foc este primavara. Este perioada in care sunt cele mai ieftine si daca ai unde sa le depozitezi, acestea vor avea tot timpul la dispozitie pentru a se usca.

Cat costa un metru cub si un metru ster de lemn?

Preturile pot varia foarte mult, insa in aproape toate locurile din tara, este de aproximativ 200 de lei pentru un metru cub si de 140 de lei pentru un metru ster.

Linkuri sponsorizate
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (4 voturi, medie: 4,75 din 5)
Încarc...