Cu totii ne dorim o bucatarie mare, in care sa ne putem desfasura in voie si in care sa putem tine zeci de electrocasnice si ustensile. Din pacate, multi dintre noi suntem nevoiti sa ne multmim cu o bucatarie mica, de apartament. Un spatiu mic nu inseamna, insa, resemnare. Chiar si o bucatarie cu dimensiuni reduse poate sa arate extrem de bine si poate sa ofere acea senzatie placuta de spatiu. Pentru asta insa, este important sa fie mobilata asa cum trebuie si de asemenea, este important sa fie alese culorile corecte.

Care sunt cele mai potrivite culori pentru o bucatarie mica?

Se recomanda folosirea unor culori neutre, cat mai deschise, deoarece genereaza senzatia de spatiu. Aceste culori deschise ofera si senzatia de unitate si de armonie compozitionala, insa pot deveni destul de monotone. Desi sunt solutia cea mai buna in aceasta situatie, daca vopsesti sau folosesti in intreaga bucatarie numai alb, crem sau gri deschis, s-ar putea sa descoperi un spatiu plictisitor. Tocmai de aceea, poti asorta orice alta culoare in bucataria ta, atata vreme cat tii cont de o serie de criterii:

  • Nu face culori dominante din culorile puternice si apasatoare.
  • Joaca-te cu toate elementele pe care le ai la dispozitie: gresie, faianta, accesorii, mobilier, etc.
  • Mizeaza pe echilibru. Chiar daca ai scaune rosii si dulapuri bleumarin,este bine sa ai in minte tot timpul ideea de echilibru. Culorile foarte puternice trebuie sa fie contrabalansate de culori cu intensitate mult mai mica.
Elementele de culoare distrag atentie de la spatiul ingust. Atentia se concentreaza spre un element de decor in loc sa iasa in prim plan lipsa de spatiu.

Trucuri pentru a da impresia unei bucatarii mai mare

Alegerea culorilor poate sa puna probleme, insa o vei duce la bun sfarsit, fara doar si poate. Exista si o multime de trucuri prin care ii poti conferi bucatariei senzatia de spatiu.

  • Cat mai multa lumina. Poti mari fereastra? Fa-o! Lumina naturala da senzatia de spatiu si scoate in evidenta culorile pe care le-ai ales. Daca nu poti mari fereastra, poti opta pentru becuri cu halogen sau diverse spoturi, cu acelasi efect.
  • Oglinzi. Daca piesele de mobilier contin oglinzi, senzatia de spatiu poate sa fie foarte bine conturata, iar culorile foarte puternice nu vor mai fi apasatoare.
  • Mobilier minimalist. De asemenea, este bine sa optezi intotdeauna pentru mobilier minimalist, care sa nu ocupe mult spatiu si sa nu aiba nici foarte multe detalii de design.
Foloseste mai multe surse de lumina intrucat o incapere bine iluminata da impresia de mai mult spatiu.

Pentru o bucatarie mica ai nevoie de o doza mare de inspiratie, insa o data ce o obtii, te poti bucura de un spatiu intimp, confortabil si eficient.

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...