Daca esti norocos si ai o gradina in spatele casei, decizia de a planta un copac sau de a alege un anumit stil pentru amenajari poate sa parea simpla, dar trebuie sa alegi un tip care iti place in ceea ce priveste viteza de crestere, varsta maxima, cata umbra face, ce fel de fructe si flori produce, ce cade din el si iti poate murdari gradina, ce si cat are nevoie in ceea ce priveste intretinerea, rezistenta la daunatori si altele.

Optiunile sunt nenumarate si sunt cat se poate e interesante. Cel mai bine este sa te orientezi spre acele solutii cu impact vizual cat mai puternic, care iti ofera relaxare si placere in momentul in care stai in gradina. O astfel de solutie este Paulownia denumit si Copacul Printesei, un copac foarte atractiv, cu flori de culoare roz deschis sau violet deschis, care se remarca prin mirosul placut. Cu o origine veche, care isi gaseste radacinile in China, acest copac este cultivat foarte mult pentru lemn, insa este si o solutie ornamentala incredibila.

Avantajele acestui copac sunt destul de mari:

  • Creste repede
  • Este rezistent, putand creste in conditii dintre cele mai virege;
  • Miroase foarte bine;
  • Are o durata de viata mare;
  • Poate creste in orice punct cardinal al gradinii, insa este bine sa fie planat intr-un loc unde beneficiaza de razele soarelui intreaga zi.
  • Absoarbe foarte mult praf si multi poluanti, ceea ce il face sa contribuie la sanatatea celor care locuiesc in jurul sau;
  • Are radacini puternice, care lupta impotriva eroziunii solului.
  • Este perfect pentru zonele in care se afla foarte multa poluare, in conditiile in care este tolerant la astfel de probleme de mediu.

Cum se inmulteste si cum se ingrijeste acest arbore?

Paulownia are nevoie de un sol fertil si umed pentru a putea sa se dezvolte in mod normal. Chiar daca este rezistent, pana cand atinge varsta maturitatii ( 20-30 de ani ) este bine sa fie protejat impotriva inghetului.

Ingrijirea sa nu necesita foarte mult efort, ceea ce il face ideal pentru gradinari. Acesta trebuie sa fie tuns o data pe an, eviandu-se eliminarea ramurilor sanatoase.

Desi este originar din Asia, poate sa fie plantat cu usurinta si in Romania, aducand un aspect exotic si interesant. Pe timpul primaverii poate sa devina cu adevarat impresionant datorita florilor mari de culoare roz sau violet si datorita mirosului placut.

Plantarea sa se face prin intermediul semintelor, care trebuie puse in containere la finalul toamnei si trebuie sa fie lasate la soare.

Ce altceva mai trebuie sa stii despre Paulownia ?

In China, acest copac este unul comun, insa in Europa este o vedeta printre alti arbori. Acesta mai este denumit paltin de camp sau copacul imparat, datorita proprietatilor sale foarte atractive.

Daca vrei sa protejezi vegetatia din jur, este cel mai bun copac, in conditiile in care isi ia nutrientii din straturile adanci ale solului, neimpiedicand dezvoltarea altor plante.

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Se încarcă...