Petunia este una dintre cele mai indragite plante pentru infrumusetarea gradinilor si a caselor. Originara din America de Sud, mai exact din Argentina si Brazilia, este o planta anuala care iubeste umezeala, caldura si soarele. Chiar daca ni se pare ca o cunoastem de o vesnicie, a fost adusa in Romania abia in urma cu 100 de ani. Astazi, in gradinile romanilor pot fi descoperite foarte multe specii de petunii, majoritatea hybride, denumite petunii curgatoare. Motivele pentru care aceasta planta este atat de populara sunt destul de diverse:

  • Se planteaza usor;
  • Este rezistenta la intemperii si la temperaturi extreme;
  • Poate fi cultivata atat in gradina, cat si in ghivece suspendate sau in jardiniere;
  • Ofera o varietate mare de culori, imbogatind extrem de mult casa din punct de vedere estetic.

Plantare

Plantarea petuniei se face destul de usor. Aceasta trebuie sa fie achizitionata din florarii sub forma de rasad si trebuie plantata in locuri pline de soare si bine drenate.

Plantarea se mai poate face si prin seminte, care trebuie puse in vase cu pamant afanat in luna februarie. Pentru a putea creste plante puternice, este recomandat ca vasele sa fie tinute la lumina si sa fie udate destul de des. In luna mai, acestea vor fi bune pentru replantarea in gradina.

Ulterior plantarii, este bine de stiut faptul ca trebuie udate foarte des, chiar si zilnic in cazul in care verile sunt caniculare. In cazul in care nu sunt udate, florile se pot ofili. Daca au soare si umiditate insa, pot sta inflorite intreaga vara.

Ingrijire

Ingrijirea este destul de simpla, chiar daca presupune foarte multa apa pentru plante. Ghiveciul trebuie sa fie pus intr-un loc in care sa primeasca soare minim 6 ore pe zi si trebuie udat zilnic. De asemenea, este bine sa se aplice diverse tratamente de fertilizare, care sa stimuleze productia de flori.

Ocazional, este bine sa se taie de la jumatate tija fiecarei petunii in parte, pentru a le pastra prospetimea. In caz contrar, aceasta se va lungi iar florile vor aparea doar in varf.

In cazul in care apar flori uscate, acestea trebuie indepartate!

Inmultire

Inmultirea petuniilor se face prin seminte, insa este bine de stiut ca multe soiuri nu fac seminte. Partea buna insa, este ca vei gasi in florarii foarte multe seminte, cu care vei putea sa iti colorezi gradina sau balconul in foarte multe culori vii, oferite de petunii.

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Se încarcă...