In momentul in care te hotarasti sa iti reamenajezi locuinta te lovesti de foarte multe detalii la care poate nu te-ai fi gandit. Cu siguranta, exista mii de variante de amenajari, fiecare atractiva in felul sau. Nu poti sa le folosesti pe toate, asadar, trebuie sa iei niste decizii importante.

Pentru a evita sa petreci zile sau chiar luni intregi in luarea deciziilor, cel mai corect este sa tii cont de o serie de principii de baza. De-a lungul timpului, au fost dezvoltate o multime de principii legate de marimea spatiului, de preferintele si personalitatea proprietarului, dar si de posibilitatile financiare, mai exact buget.

In acest articol iti vom prezenta principalele principii conturate de-a lungul timpului de designeri.

Tine cont de urmatoarele principii

1. Simetrie. Este un principiu ideal pentru amenajarile traditionale si se bazeaza pe folosirea aceluiasi obiect, in mod repetat, fie in aceeasi pozitie, fie pe fiecare parte a unei axe verticale. O camera perfect simetrica este, spre exemplu, camera in care ceea ce gasesti pe un perete se oglindeste cu exactitate pe celalalt.

2. Asimetrie. Este opusul primului principiu si este mult mai potrivit pentru designul interior din zilele noastre. Si in acest principiu se obtine un echilibru, insa intr-un mod mult mai casual si mult mai putin exact. Asimetria sugereaza ideea de miscare si poate sa conduca la interioare mult mai vioaie si mai atractive. Acest principiu se poate pune in practica atat cu culori, cat si cu obiecte.

3. Simetrie radiala. Atunci cand toate elementele dintr-un design sunt aranjate in jurul unui punct central, putem spune ca avem simetrie radiala. Nu este o solutie foarte folosita, insa poate fi o solutie inedita, atata vreme cat este pusa corect in practica. O camera bazata pe acest principiu poate avea drept punct central un televizor, un semineu sau orice alt obiect ce poate atrage atentia cu usurinta.

Daca iei hotararea de a transforma camera intr-una cu un anumit scop, poti crea punctul cheie in asa fel incat sa aiba legatura cu acel scop. Spre exemplu, o camera de citit poate avea drept punct central o biblioteca.

4. Contrastul. Este un alt principiu extrem de folosit si presupune pozitionarea a doua elemente in opozitie unul cu celalalt. Cel mai bun exemplu este cel al obiectelor de culori total opuse: alb si negru. Principiul contrastului nu trebuie sa se bazeze, neaparat, pe culoare. Acesta poate avea drept subiect si formele, cum ar fi cercul si patratul puse impreuna.

De regula, acest principiu este folosit in combinatie cu alte principii, in conditiile in care poate sa fie destul de puternic si poate crea haos.

5.Numere pare. Acest principiu este simplu. Se pare ca grupurile de obiecte intr-un numar impar sunt mult mai atractive decat cele care grupate intr-un numar par. Este un principiu care este extrem de des folosit de fotografi si care poate crea armonie si interes vizual. In acest principiu apare si o oarecare contradictie, in conditiile in care este recomandat ca obiectele sa aiba o oarecare asemanare intre ele.

Poti opta pentru trei vase asemanatoare, insa de marimi diferite, trei tablouri asemanatoare, insa de marimi diferite, sau orice alt astfel de obiect.

6. Principiul proportiilor. Este un principiu care implica o serie de cunostinte. Practic, trebuie sa stii ce distanta trebuie sa lasi intre canapea si masuta de cafea, cum trebuie sa aranjezi operele de arta sau cum trebuie sa aranjezi draperiile.

Masuta de cafea, spre exemplu, trebuie sa se afle la cel putin 35-40 de centimetri de canapea, in asa fel incat sa ofere un confort cat mai mare. Cel mai indicat insa, este ca distanta sa fie de minim 45 de centimetri.

Daca vrei sa afisezi tablouri in camera, acestea nu trebuie sa fie pozitionate prea sus. Inaltimea medie pentru un tablou ar trebui sa fie de aproximativ 140-150 de centimetri.
O alta distanta care conteaza, este cea pana la televizor. Aceasta depinde foarte mult, insa, de marimea televizorului. Cea mai simpla regula pentru a determina aceasta distanta este de a multiplica diagonala televizorului cu doi. Este distanta pe care trebuie sa o pastrezi pentru a te uita intr-un mod corect la emisiunile preferate.

Toate aceste principii sunt doar un punct de reper, iti folosesc spre a te ghida atunci cand iei anumite hotarari legate de design interior si amenajare. Locuinta ta este, fara doar si poate, locul in care iti poti expune ideile. Odata ce ai o oarecare baza de cunostinte in ceea ce priveste aceste principii, poti tine cont si de alte lucruri. Spre exemplu, este bine sa te asiguri ca mobilierul din incaperea pe care o mobilezi este cat se poate de functional pentru tine, asadar, incearca sa conturezi cat mai corect destinatia camerei si mobileaz-o ca atare.

Luminile conteaza si ele foarte mult, avand un impact vizual extrem de mare. Este bine sa ai cat mai multa lumina naturala, asadar nu scoate sau micsora ferestrele.

Nu in ultimul rand, conteaza starea de spirit pe care doresti sa ti-o dea incaperea. Poti opta pentru o solutie traditionala, te poti gandi la o solutie moderna sau poti pur si simplu sa cauti anumite piese de mobilier care sa iti ofere inspiratie.

Personalitatea insa, poate sa contureze cel mai bine o incapere. Aceasta trebuie sa se bazeze pe mai multe elemente decorative:

  • Accesoriile. In camera trebuie sa fie accesorii care sa te reprezinte cat mai bine. Accesoriile pot fi pozitionate pe pereti sau pe obiectele mari din incapere. Spre exemplu, pot fi reprezentate de picturi, de diverse vase sau chiar de perne.

  • Culori. Fiecare om este reprezentat de o culoare, asadar, indiferent ce conditii iei in considerare pentru mobilarea incaperii, poti sa optezi pentru culoarea favorita. Indiferent de cat este de puternica nuanta, se gasesc o multime de variante care sa o integreze cat mai bine. Trebuie ca in primul rand tu sa te simti bine in propria casa.

Amenajarea unui spatiu interior inseamna o foarte mare grija la detalii si inseamna un echilibru foarte bun intre principiile folosit in urma cu mai multi ani si cel mai important principiu pe care il ai la dispozitie: cel al preferintelor personale.

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...