Ce fel de gresie putem gasi pe piata? In functie de ce caracteristici trebuie sa ne ghidam cand o cumparam? Cum ne putem da seama care este calitatea gresiei dorite? Toate aceste intrebari ii vin in minte fiecarui proprietar care isi renoveaza casa.

Placile ceramice sunt unele dintre cele mai populare materiale folosite in placarea peretilor si pardoselilor. Acestea sunt de doua categorii: portelanate si glazurate.

Placile ceramice portelanate sunt construite, in principal, in ideea de a fi folosite in spatiile exterioare, insa pot fi utilizate cu succes si in interior. Acestea sunt destul de asemanatoare cu placile de piatra naturala, inlocuindu-le foarte bine in locurile cu mult trafic.

Gresia portelanata este, la randul ei, de mai multe feluri:

  • simpla (este perfecta daca iti doresti un tip de gresie ieftina pentru exterior)
  • rectificata (este arsa, foarte bine finisata).

Placile ceramice glazurate, in schimb, sunt destinate a fi folosite doar pentru spatiile interioare. Acestea au ca materii prime de baza caolinul si argila, care sunt obtinute printr-un proces de presare. Din categoria placilor glazurate fac parte gresia si faianta, iar in ceea ce priveste designul, aceste placi pot fi cu aspect marmorat, cu motive florale, rustice, lucioase, mate, geometrice, colorate, simple, etc.

Ca aspect, placile ceramice glazurate se deosebesc de cele portelanate prin faptul ca prezinta la suprafata un strat de glazura care se detaseaza de restul compozitiei placilor, lucru observat daca privim pe linia muchiilor. Placile portelanate sunt mai compacte si nu au evidentiate straturi diferite in grosimea lor.

Diferentele dintre gresia portelanata si gresia glazurata se vad si in caracteristicile tehnice, nu doar in aspectul fizic.

Printre aceste caracteristici, cele mai importante sunt rezistenta la zgariere si absorbtia de apa. In cazul gresiei glazurate, rezistenta la abraziune este si ea o caracteristica esentiala.

Rezistenta la zgariere se refera la duritatea superficiala a placilor. Aceasta se masoara prin zgariere cu minerale ce sunt numerotate in ordine crescatoare de la 1 la 10 pe scala Mohs. Aceasta caracteristica ne spune daca placile sunt rezistente sau nu la traficul intens. Deoarece placile portelanate au o duritate mai mare (cuprinsa intre 7 si 9 pe scala Mohs), ele sunt considerate a fi mai rezistente.

Absorbtia de apa se refera la gradul de porozitate interna al suportului ceramic. Aceasta se noteaza prin procente de umiditate ale placilor. In cazul placilor portelanate, procentul este de circa 0,5%, iar in cazul placilor glazurate, procentul este cuprins intre 3 si 10% (10% pentru faianta si 3% pentru gresie). Aceasta caracteristica ne indica si care este rezistenta la inghet. Gresia portelanata este mult mai rezistenta la inghet decat gresia glazurata, acesta fiind un alt motiv pentru care placile portelanate sunt preferate pentru spatiile exterioare.

Gresia portelanata mai ofera urmatoarele avantaje:

  • da senzatia de caldura
  • nu se aluneca usor pe ea

Ca si dezavantaj, aceasta este mai scumpa.

Vezi gresie portelanata pe dedeman.ro

Vezi gresie glazurata pe dedeman.ro

Vezi gresie si faianta pe cesarom.ro

Linkuri sponsorizate
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...