Desi nu ne dam seama, foarte multe activitati obisnuite pe care le facem zi de zi provoaca diverse consecinte neplacute asupra organismului nostru, in diferite forme, inclusiv prin ridicarea nivelului de umiditate in locuinta.
Expertii au observat ca zilnic sunt produsi circa 12 litri de apa sub forma de vapori in timpul activitatilor casnice. Daca nu facem ceva pentru a preveni aceasta problema, riscam sa ne umplem casa de mucegai si, implicit, sa intampinam fel si fel de probleme de sanatate, cum ar fi alergiile, astmul si eczemele.
Ce este
Umiditatea este reprezentata de cantitatea de vapori de apa existenta in aerul din casa si se schimba in functie de temperatura din interiorul locuintei comparativ cu cea din exterior.
In mod evident, umiditatea aerului din casa este mai crescuta in timpul sezonului rece, cand temperatura din casa este mult mai mare decat cea de afara datorita aparatelor de incalzire, dar si a producerii de vapori in urma gatitului, dusurilor si altor activitati casnice. Totodata, umiditatea din casa este mai mare in perioada iernii deoarece ventilatia si circulatia aerului sunt mult mai reduse decat in timpul verii, din cauza faptului ca geamurile sunt inchise mai mereu. In plus, diferenta mare dintre temperatura din casa si cea de afara va produce condens la nivelul geamurilor si peretilor.
Cum se masoara
Umiditatea prea mare din casa poate fi vizibila cu ochiul liber. Aceasta se observa prin faptul ca la ferestre e aproape mereu condens, cei care locuiesc in casa transpira mai mult decat de obicei, insa au senzatie de frig, iar problemele respiratorii sunt tot mai frecvente. Daca ai mucegai pe pereti, atunci, cu siguranta, ai o umiditate prea mare in casa. Este foarte important ca acest mucegai sa fie indepartat cat mai repede posibil, deoarece poate provoca probleme de sanatate serioase.
Pentru a sti care este umiditatea exacta din casa si pentru a o putea tine sub control, poti folosi higrometrul sau umidometrul, aparate care masoara umiditatea aerului. Acestea pot fi gasite cu usurinta pe piata, avand preturi destul de rezonabile.
Recomandarile expertilor
Expertii recomanda pastrarea unui nivel de umiditate de 30-60% in locuintele noastre. Daca umiditatea este sub 30%, aceasta este prea mica. Daca depaseste 60%, atunci este prea mare.
In cazul in care ai copii mici, atunci trebuie sa acorzi o atentie chiar mai mare asupra umiditatii aerului din casa. Conform medicilor, in camera bebelusului, umiditatea trebuie sa fie de circa 50%. Umiditatea de peste 70% este greu de indurat de catre copil, iar umiditatea prea scazuta ii va usca mucoasa nazala. Pentru a nu depasi procentul de 50%, poti folosi un umidificator electric.
Alte metode de a tine sub control nivelul de umiditate din casa:
- Evita uscarea rufelor in casa.
- Aeriseste cat mai mult baia dupa dusurile fierbinti.
- Utilizeaza capace pentru a acoperi oalele in timp ce gatesti sau foloseste o hota pentru a elimina acesti aburi.
- Utilizeaza solutii antiumezeala si antiigrasie pe peretii predispusi la umcegai.
- Aeriseste-ti casa cat mai mult posibil.