Origine si curiozitati

Originare din China si Japonia, crizantemele sunt mult mai diversificate in forme si culori pe continentul Europei, care le-a transformat in cele mai populare flori de toamna. Specia japoneza se distinge prin flori pitice, de culoare galbena, pe cand specia chineza are flori mari, roz sau albe. Genul chysantemum are in total 30 de specii, acest cuvant provenind din limba greaca unde inseamna „floare de aur”.

Crizantema este un simbol al prieteniei. Desi, de cele mai multe ori, este asociata cu fericirea, aceasta floare este vazuta in culturile asiatice ca un simbol al respectului si prieteniei. Totodata, unii o interpreteaza ca un semn al iubirii secrete, neimpartasite. Asocierile acestei flori sunt destul de diferite si diversificate in lumea intreaga. Pe cand in China si Japonia, crizantema este considerata o floare Feng Shui aducatoare de noroc, bucurie si loialitate, in Malta, ea este asociata cu ghinionul si moartea, oferindu-se doar la inmormantari.

Culori

Crizantemele se gasesc intr-o sumedenie de culori. Poti gasi crizanteme verzi, albastre, mov, rosii, galbene, albe, portocalii, roz, etc. In functie de culoarea ei, crizantema are o anumita semnificatie. De pilda, in America, crizantema mov este pretuita in mod special, fiind considerata un talisman norocos. Totodata, in Austria, Belgia si Malta, crizantemele albe semnifica tristetea si regretul, fiind folosite doar la inmormantari.

Inmultire

Crizantemele se inmultesc prin seminte. Acestea produc niste seminte mici care, odata cazute pe pamant, incep sa incolteasca. Daca nu ai deloc crizanteme si trebuie sa o iei de la zero, vei fi nevoit sa cultivi semintele intr-un sol bogat in nutrienti. Poti face asta atat in gradina casei direct in sol sau in ghiveci, cat si in interior, folosind tot ghivece. Cultivarea se face primavara, preferabil in luna mai. Atentie, insa! Semintele nu se ingroapa in pamant, ci doar se presareaza pe sol. Daca sunt ingropate, ele nu vor incolti. Cu cat solul este mai umed si mai expus soarelui, cu atat mai bine. In medie, procesul de germinare incepe la circa trei saptamani de la samantare.

Ingrijire

Daca alegi sa cultivi crizanteme in gradina, atunci nu vei avea o sarcina prea dificila avand in vedere ingrijirea lor. Nu trebuie dacat sa le oferi o cantitate moderata de apa din cand in cand. Pentru un aspect mai placut, crizantemele se tund. Doar in acest fel forma tufei va ramane frumoasa. In ceea ce priveste temperatura, crizantemele trebuie mentinute la circa 18-20 de grade Celsius, nu mai mult. Pentru o buna ingrijire iarna, aceste flori pot fi tinute si la temperaturi mai mici, de circa 13-15 grade Celsius. Crizantemele rezista iarna si cu mai putina apa, insa trebuie neaparat ferite de inghet.

Linkuri sponsorizate
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 4,00 din 5)
Încarc...