Informatii

Denumit stiintific Lilium Candium, Crinul Alb este crescut de mai bine de 2000 de ani, atat pentru frumusetea sa cat si pentru beneficiile sale medicinale. Avand peste 100 de specii raspandite in sudul Europei si in alte regiuni cu climat mediteranean, crinul are, de asemenea, diversi hibrizi potriviti pentru clima din Romania. Toti au caracteristici de baza similare, insa si diferente remarcabile, in special in ceea ce priveste marimea petalelor, nuanta acestora si dezvoltarea florilor pe tija.

Plantare si ingrijire

Crinul Alb are radacina sub forma de bulb, la fel ca laleaua, brandusa, ghiocelul si alte flori de gradina. Acesti bulbi pot fi cumparati din magazinele de specialitate sau chiar din serele ce pun in vanzare plante in diferite stadii de crestere.

Perioada de plantare a bulbilor de crin este toamna, preferabil la inceput de octombrie, inainte de a da inghetul iernii.

Solul de plantare trebuie sa fie reavan si afanat, imbogatit in nutrienti ce pot proveni atat de la gunoiul de grajd cat si de la turba, compost sau mranita de frunze.

Bulbii se planteaza in zone semiumbroase, la circa 18-20 cm in pamant, iar distanta dintre ei trebuie sa fie de 30 de cm, pentru a avea suficient soare, loc de dezvoltare si, desigur, aer. Daca vrei sa te bucuri de o cultura frumoasa de crini, atunci va trebui sa le oferi apa din abundenta, care insa sa nu balteasca, o data la 2 sau 3 zile. Iarna cu precipitatiile ei le va oferi suficienta umezeala in sol.

In jurul lunii mai, tulpinile de crin incep sa rasara, urmand ca, in iunie-iulie, acestea sa devina mai robuste, puternice si aproape lemnoase, favorizand dezvoltarea florilor. Florile sunt o adevarata placere pentru privitori, avand forma de clopotei albi, delicati, cu stamine lungi de un galben intens. Crinul Alb se lauda, de asemenea, cu un parfum incantator si persistent.

In verile foarte calduroase, crinii trebuie udati la baza, pe pamant, doar dimineata devreme sau seara, la apusul soarelui. Pentru ca tulpinile lor au, de cele mai multe ori, lujeri bogati ce pot deveni grei in sezonul ploios, se recomanda atasarea unor tutore in jurul tulpinilor pentru legarea florilor.

La inceput de august, Crinul Alb intra in repaus. Atunci, bulbii lor trebuie scosi din pamant. Dupa ce sunt lasati putin la aer, ei se plaseaza in cutii de carton, urmand sa fie replantati in luna octombrie.

Curiozitati

Dupa ce cad ofilite pe sol, petalele Crinilor Albi pot fi puse intr-o sticla ce contine alcool dublu rafinat. Sticla se inchide cu un dop si se depoziteaza intr-un dulap sau in orice alt loc lipsit de lumina, unde temperatura sa fie constanta. Dupa o luna de zile, alcoolul din sticla va prinde o nuanta galbuie, iar frunzele se vor decolora, insa vor capata proprietati antiseptice uluitoare. Aceste petale au un uz extern si pot fi folosite cu succes pentru tratarea inflamatiilor.

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Se încarcă...