Informatii – origine, unde creste, semnificatii

Originara din tinuturile Asiei, unde creste la fel de deasa ca iarba, floarea de colt se gaseste si in locurile salbatice din regiunile muntoase ale Romaniei, in special pe stancile greu accesibile omului din Muntii Bucegi, Muntii Fagaras, Muntii Vrancei, Masivul Ceahlau, Muntii Retezat si Obcinele Bucovinei. Fiind o planta extrem de rara, floarea de colt este ocrotita de lege, fiind considerata un monument al naturii.

Denumita popular „Floarea reginei”, „Steluta”, „Floarea doamnei” sau „Albumita”, floarea de colt are o semnificatie deosebita in cultura romaneasca, simbolizand dragostea. In popor se spune ca, din dorinta de a-si dovedi dragostea si vitejia, tinerii barbati strabateau regiunile stancoase ale muntilor cu scopul de a culege flori de colt pentru iubitele lor. In cultura florilor, floarea de colt simbolizeaza puritatea.

Cultivare

In Romania, floarea de colt poate fi cultivata atat in propria gradina, mai ales ca prezinta o mare rezistenta la frig si nu necesita o protectie suplimentara in acest sens, cat si la ghiveci. Daca alegi sa o cultivi in gradina, trebuie sa tii cont de doua aspecte: solul si lumina soarelui. Floarea de colt are nevoie de un sol calcaros si argilos-nisipos cu un ph de 7 pentru a se dezvolta in mod corespunzator. Totodata, pamantul trebuie sa permita o buna patrundere a apei care, in mod ideal, trebuie sa ajunga la radacina plantei cei putin o data pe saptamana. Pentru udarea uniforma a pamantului si pentru a evita formarea de balta in jurul plantei, se recomanda utilizarea unei stropitoare. In caz de ploi abundente, ideal ar fi ca floarea de colt sa fie protejata de surplusul de apa.

Practic, cultivarea se realizeaza astfel: se seamana seminte de floare de colt in pamant, la o adancime de 4 mm, intr-o zona insorita. Dupa plantare, pamantul trebuie udat. La circa doua luni incep sa se iveasca primele plante. In aceste prime luni de viata, solul trebuie mentinut mereu umed. In primul an este posibil ca planta sa nu faca flori, insa din al doilea an, cu siguranta va inflori candva in perioada verii.

In cazul in care te-ai hotarat sa cultivi flori de colt la ghiveci, trebuie sa tii cont de cativa factori: sa nu o uzi in exces, sa plasezi ghiveciul intr-un loc insorit si sa eviti supraincalzirea ghiveciului.

Ingrijire

In general, floarea de colt nu este pretentioasa, necesitand putina ingrijire. Daca creste in ghiveci, ai grija ca recipientul sa aiba gaurele la baza si sa contina un amestec de pamant de frunze sau de florarie cu pamant argilos. Desi, teoretic, planta trebuie odata doar o data pe saptamana, ideal ar fi ca aceasta sa primeasca apa de fiecare data cand pamantul sau este uscat.

Daca o uiti neudata, aceasta se va usca in doar cateva zile. Pe timpul iernii, ea poate fi lasata afara sau adusa in casa, poate fi si tunsa, iar udarea se face mai rar. Nu are nevoie de ingrasamant deoarece componenta solului calcaros ii ofera toti nutrientii esentiali.

Linkuri sponsorizate
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...