Callistephus chinensis, cunoscuta popular sub denumirea de floarea Ochiul Boului, este una dintre cele mai decorative si atractive flori de gradina in sezonul de toamna. Originara din China si Japonia, aceasta planta este, in prezent, cultivata si in tarile europene, fiind folosita, in special, pentru a da un plus de frumusete parcurilor si gradinilor.

In functie de inaltimea tulpinii, Floarea Ochiul boului se clasifica in mai multe soiuri: cu crestere inalta (de 40-80 cm), cu crestere medie (de 30-40 cm) si cu crestere pitica (20-30 cm). De asemenea, speciile acestei plante difera in functie de coloritul petalelor si de diametrul corolei.

Asemanatoare cu margareta, bujorul si crizantema, Floarea Ochiul boului poate fi cultivata atat in gradina, cat si in ghiveci. Desigur, pentru ghiveci, soiurile pitice sunt cele mai potrivite. Aceasta planta creste insa si spontan, la marginile padurilor, in lunci si in zonele deluroase.

Plantare

Ochiul boului este o planta anuala, ce creste din seminte ce pot fi achizitionate de la magazinele de specialitate sau din florarii, sau care pot fi adunate de la plantele mature. Fiind o planta anuala, aceasta trebuie sa fie semanata in fiecare an, in februarie-martie, intr-un sol reavan sau in jardiene cu pamant afanat si reavan. Daca sunt semanate in aceasta perioada, florile Ochiul boului vor inflori in mai. Cei mai multi oameni insa prefera sa le semene in luna mai pentru a le avea inflorite in timpul toamnei.

Deoarece este o planta ce necesita caldura si lumina, eaare nevoie de un sol afanat, plin de nutrienti, care sa fie in permanenta umed. Daca alegi sa plantezi florile in gradina, nu uita sa uzi pamantul imediat dupa insamantare. In perioadele secetoase, aceste flori trebuie udate de circa doua ori pe saptamana sau macar o data, dar din belsug. Radacina unei plante va dezvolta intre 5 si 9 tulpine, asadar zona gradinii in care o vei planta va fi mereu plina de flori intens colorate in lila, mov, rosu, alb, crem si rosu.

Ingrijire

Floarea Ochiul boului nu are nevoie de o ingrijire pretentioasa. Aceasta trebuie doar sa fie udata, in special in zilele secetoase. De regula, floarea se seamana singura din semintele care se dezvolta in mijlocul corolei. Cu toate acestea, daca iti doresti sa ai in mod garantat o gradina plina de Ochiul boului, recomandat ar fi sa semeni florile in fiecare an. La o luna-doua dupa inflorire, primele flori incep sa se ofileasca si sa dispara.

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Se încarcă...