Gresia este unul dintre elementele folosite frecvent in amenajarile interioare. Aceasta se produce de mii de ani, primele atestari ale placarilor cu ceramica datand de 4-5000 de ani. Tehnica de productie a placilor ceramice a evoluat extrem de mult in timp, ajungandu-se astazi la placi de gresie extrem de rezistente si foarte placute din punct de vedere estetic.
Gresia este produsa in acelasi mod cu faianta, insa marea diferenta vine de la rezistenta pe care o au cele doua tipuri de placi, gresia fiind mult mai puternica atunci cand este supusa la socuri fizice.
Cei care doresc sa amenajeze o locuinta insa, se lovesc de nehotararea data de numeroasele modele interesante de gresie, dar si de modul in care acestea au fost produse. In principiu, exista doua categorii mari de gresie:
- Gresie lucioasa sau glazurata;
- Gresie portelanata.
Gresia glazurata este neteda si foarte placuta din punct de vedere estetic. Avantajele sale sunt destul de mari, in conditiile in care se potriveste fara probleme atat in baie, cat si in bucatarie.
Are si o serie de dezavantaje, insa. Daca este folosita in baie, poate sa fie destul de alunecoasa, asadar, prezinta riscul de accidente. De asemenea, in bucatarie poate sa fie gazda celor mai neplacute pete.
Gresia portelanata este o varianta tinuta mai mult in cuptor si are o textura diferita, asemanatoare cu cea a portelanului.
Ce trebuie avut in vedere la alegerea gresiei lucioase?
Atat privind din punct de vedere estetic, cat si din punct de vedere al functionalitatii, trebuie sa se tina cont de o serie de elemente.
Marimea placilor de gresie conteaza pentru senzatia de spatiu oferita, dar si pentru rezistenta pe care o are placa sub greutatea corpurilor. De asemenea, conteaza tipul de lut din care este realizata gresia, placile din lut alb fiind ceva mai rezistente decat cele din lut rosu.
Modelul gresiei este si el important. DIn fericire, exista mii de modele interesante, care pot sa contribuie la personalizarea incaperilor.
Nu in ultimul rand, conteaza daca gresia este rectificata sau nu. Gresia rectificata este foarte precisa si are unghiuri perfecte, de 90 de grade, in timp ce gresa nerectificata prezinta si anumite imperfectiuni si solicita rosturi ceva mai mari.
O gresie de buna calitate poate sa fie montata oriunde: baie, bucatarie, living si chiar dormitoare sau terase. Tocmai de aceea, este important sa se aleaga varianta potrivita.