Origine si culori

Hortensia (Hydrangea), una dintre cele mai populare plante de gradina, este un arbust ce produce o multime de flori intens colorate, in inflorescente globulare. Originara din America de Nord si de Sud, Himalaya, Asia Centrala si de Est, Hortensia are peste 1200 de specii, multe dintre ele adaptabile la aproape orice tip de sol, motiv pentru care sunt cultivate si pe pamantul romanesc. Datorita aspectului sau superb, Hortensia este una dintre cele mai dorite plante decorative in tara noastra, putand fi crescuta atat ca planta de gradina cat si in balcon, in ghiveci de dimensiuni corespunzatoare si tinand cont de conditiile necesare in ceea ce priveste lumina si hidratarea.

In functie de specie, poti gasi Hortensie roz, rosie, albastra, verde, alba, purpurie si in diferite nuante ale acestor culori. Una dintre cele mai populare specii este Hortensia cataratoare sau urcatoare, care poate ajunge la inaltimi impresionante, de pana la 15 metri.

Plantare / cultivare / inmultire

Desi nu este o planta foarte pretentioasa, hortensia are nevoie de cateva conditii pentru a se dezvolta armonios. Primul lucru la care trebuie sa te gandesti este cand se planteaza. Perioada optima de plantare este toamna. Se alege un sol bogat in substante nutritive, care sa fie expus razelor soarelui doar dimineata, pentru a nu risca uscarea prematura din cauza caldurii excesive. Cel mai bun este pamantul negru, cel pe care il avem in mod obisnuit in gradina. Daca nu ai parte de un astfel de sol, poti realiza un amestec de trei parti de pamant, in care o parte sa fie turba si una sa fie de balegar uscat.

Hortensia este o planta care face fata cu brio frigului, chiar si atunci cand temperaturile scad sub minus 10 grade Celsius. In zonele reci, insa, aceasta are nevoie de o protectie suplimentara primavara, in perioada de inmugurire, printr-o acoperire cu un strat de mulci obtinut din frunze sau din paie.

Perioada cea mai buna de inmultire a hortensiei este primavara, intre februarie si iunie. Atunci se iau butasi obtinuti din varfurile proaspete ale plantei si se planteaza direct in sol. Hortensia se poate inmulti si prin desprinderea radacinilor in mai multe bucati ce urmeaza sa fie replantate sau prin marcotaj.

Ingrijire

Fiind o planta iubitoare de apa, hortensia necesita apa cel putin o data pe saptamana. In zilele foarte calduroase de vara, aceasta poate fi udata zilnic. Cantitatea de apa trebuie insa sa fie moderata, pentru a nu balti pe pamant. In cazul in care o uzi prea mult, hortensia va avea frunze innegrite pe margini.

Aceasta planta nu are nevoie de taieri de formare, insa daca vrei sa fie imbelsugata in flori, ar fi bine sa ii tai varfurile tulpinilor in sezonul de primavara, pana la primii muguri. Plantele batrane trebuie curatate prin eliminarea tulpinilor slabe in productie. In acest fel se favorizeaza dezvoltarea lastarilor tineri.

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...