Informatii generale

Mult mai populara si mai iubita in tarile occidentale, Iasomia de Madagascar, denumita si Stephanotis, planta din familia Asclepiadaceae, provine din regiunile Madagascarului si Malayeziei si are aproximativ 15 specii volubile. Dintre cele 15 specii, cea mai des intalnita in locuintele oamenilor sau in gradinile lor este specia Stephanotis floribunda.

Iasomia de Madagascar este, cu siguranta, o planta care atrage atentia, avand frunze cerate de un verde intens si flori albe, tubulare, frumos mirositoare.

Ingrijire, udare

Stephanotis este o planta care are nevoie de multa lumina, asadar daca vrei sa o cultivi in gradina, ai grija sa o plasezi intr-un loc insorit. Daca vrei sa o cresti in ghiveci, in interiorul casei, pune-o pe undeva in apropiere de fereastra, pentru a avea parte de soare in fiecare zi. Acest lucru nu inseamna insa ca Iasomiei de Madagascar ii prieste foarte mult caldura. Temperatura optima pentru o buna dezvoltare a acestei plante este intre 18 si 22 de grade Celsius. Daca temperatura scade sub 8 grade Celsius, ea nu va rezista. Totodata, daca razele soarelui care bat spre Stephanotis sunt prea puternice, acestea pot sa ii arda frunzele.

Iasomia de Madagascar are doua etape de inflorire. Prima data in ianuarie si dureaza pana la sfarsitul primaverii, iar a doua oara in iunie, durand pana la inceputul toamnei.

Udarea acestei plante trebuie facuta regulat, fara a se exagera cu cantitatea de apa pentru a nu risca putrezirea radacinilor. Iarna, deoarece cresterea este mai lenta, planta trebuie udata cu mai putina apa. In aceasta perioada, irigarea poate fi facuta o data la doua saptamani.

Cand este crescuta in ghiveci, Iasomia de Madagascar are nevoie de un spalier pe care sa se intinda. Frunzele ei trebuie sterse saptamanal de praf si, daca se poate, sa fie stropite cu apa dedurizata pentru a se mentine proaspete cat mai mult timp.

Boli, daunatori, frunze galbene

Din fericire, Stephanotis nu are daunatori specifici. Cele mai mari pericole ale acestei plante sunt temperaturile prea ridicate sau prea scazute, udarea excesiva sau insuficienta si nivelul crescut de calcar din apa. Toate acestea pot cauza ingalbenirea frunzelor si caderea florilor. Totodata, Iasomia de Madagascar poate fi afectata de paianjenul rosu care tinde sa isi aseze panza sa inchisa pe partea inferioara a frunzelor. Daca observati aparitia acestui daunator, interveniti imediat prin aplicarea unui tratament acaricid.

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...