Informatii despre

Pelargonium, cunoscuta mai mult sub denumirea de Muscata, este una dintre cele mai des intalnite plante de apartament. Originara din Europa de Sud si Africa, muscata este o planta atractiva, cu flori impresionante, intens colorate, care se gaseste in peste 170 de specii. Cele mai populare specii de muscate in locuintele oamenilor sunt: Pelargonium zonale (muscata obisnuita), Pelargonium grandiflorum / Geranium (muscata englezeasca) si Pelargonium peltatum (muscata curgatoare).

Geranium sau muscata englezeasca se distinge de celelalte specii prin faptul ca are cele mai mari flori si petale catifelate de nuante roz, violet, rosu si alb, cu o pata inchisa la culoare la baza, precum si frunze mai mari, rotunjite, de un verde foarte intens. Totodata, muscata englezeasca infloreste mai putin decat celelalte specii de muscate, perioada de inflorire fiind cuprinsa intre aprilie si august.

Ingrijire

Din punct de vedere al conditiilor de mediu, muscata englezeasca este destul de pretentioasa. Aceasta trebuie ferita de lumina directa a soarelui, acesta fiind si motivul pentru care interiorul sau zonele umbrite sunt cele mai potrivite locuri de crescut muscate.

Umiditatea este un alt aspect important de luat in considerare in ingrijirea corecta a muscatelor. In cazul in care cresti muscata intr-o camera sau intr-o zona in care exista prea multa umiditate, frunzele se vor lasa neobisnuit de mult, iar florile vor capata un aspect bolnavicios.

Asadar, aceasta planta are nevoie de putina apa pentru a se dezvolta. Aceasta necesita udare doar atunci cand pamantul din jurul ei este foarte uscat. Desigur, vara, muscatele trebuie udate mai des, in timp ce iarna, ele pot fi udate doar o data pe saptamana.

In timp ce orice tip de sol poate fi bun pentru muscata, cel mai recomandat este pamantul de gradina, cu turba si cu frunze.

Un aspect deosebit de important in ingrijirea muscatei il reprezinta ciupitul, un procedeu ce se aplica doar dupa ce planta este suficient de dezvoltata. Ciupitul plantei se face in vederea ramificarii, deasupra a 4-5 frunze de la punctul de insertie. La 10-14 zile de la plantarea muscatei in ghiveci, este necesara aplicarea unui tratament cu solutii inhibatoarea de crestere, recomandat pentru o crestere compacta, fara o lungire prea mare a lastarilor.

Daunatori si boli

Daunatorii cei mai des intalniti in cazul muscatei englezesti sunt mustele albe, din cauza carora se pot forma putregaiuri si rugina frunzei.

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 4,00 din 5)
Se încarcă...