Prietenoasa si deloc pretentioasa, panseluta sau Viola este o planta incantatoare, ideala pentru impodobirea gradinilor, jardinierelor si balcoanelor. Aceasta poate fi unicolora, bicolora sau patata si se gaseste intr-o varietate de culori atragatoare, inclusiv mov, galben, portocaliu, albastru, rosu si alb (Panseluta curgatoare).
Panselutele infloresc toamna si primavara, ramanand in floare pana la inceputul verii cand, din cauza caldurii, se deterioreaza si isi pierd aspectul proaspat si placut. Acesta este motivul pentru care panselutele trebuie inlocuite vara cu alte soiuri de flori.
Curiozitati
Mai putin cunoscut este faptul ca panselutele sunt plante comestibile. Petalele lor pot fi folosite atat pentru a infrumuseta aspectul salatelor si al altor preparate culinare, cat si pentru a oferi un plus de nutrienti. Mai mult decat atat, panselutele sunt adesea folosite in medicina naturista, acestea fiind ingrediente de baza in diverse alifii si solutii pentru tratarea alergiilor.
Plantare
Plantarea panselutelor este o sarcina ce trebuie facuta cu mare atentie. In locurile insorite se sadesc seminte din care vor iesi rasaduri care, ulterior, trebuie despartite si puse din nou in pamant cu o distanta de circa cinci – zece centimetri intre ele. Daca rasadurile sunt puse prea ingramadit, ele risca sa se sufoce si sa nu mai poata face boboci. Panselutele iubesc soarele. Daca ele sunt plantate in locuri umbrite, vor avea o productie mai saraca in flori.
Ingrijire si inmultire
Panselutele sunt plante care se inmultesc prin seminte. Dupa cum am mentionat in randurile de mai sus, le place soarele si pot fi plantate in ghivece sau direct in gradina. Daca vrei sa te bucuri de flori in timpul primaverii, recomandat ar fi sa pui semintele in ghivece cu o luna-doua inainte de a da ultimul inghet, acoperindu-le cu putin pamant si udandu-le doar o singura data, deoarece incoltesc mai greu. In gradina, plantarea panselutelor se face dupa ce da ultimul inghet.
Aceste plante sunt potrivite pentru zonele cu climat temperat, prin urmare, daca au parte de prea mult soare, se vestejesc. Pentru a preveni acest lucru, se recomanda plantarea lor intr-un loc cat de cat umbrit. Ele pot sa se dezvolte in aproape orice tip de sol, insa ar fi bine sa aiba parte de ingrasamant intai la momentul plantarii si apoi o data la fiecare luna.
Dupa ce li se dezvolta radacina, plantele vor creste chiar daca nu au parte de o ingrijire speciala. Cu toate acestea, ideal ar fi ca solul sa fie umed (nu ud), iar cand temperaturile sunt foarte ridicate, florile sa fie udate o data pe saptamana. Daca sunt plivite si curatate de florile uscate, panselutele vor inflori din nou, iar perioada de inflorire va dura mai mult. Acestea sunt, in general, plante rezistente si supravietuiesc primului inghet, insa nu si la temperaturile foarte scazute.