Informatii

Toti cei care doresc sa isi orneze gradina sau casa cu flori trebuie sa invete ca plantele se impart in doua mari categorii: plante iubitoare de soare si caldura si plante care prefera umbra si temperaturile mai scazute.

In general, plantele care iubesc caldura sunt originare din zonele calde ale lumii, cum sunt regiunile tropicale si cele ecuatoriale.

Exemple de plante

Rozmarinul este una dintre cele mai populare plante iubitoare de soare si caldura, fiind de altfel cultivat in multe regiuni insorite ale Romaniei. Mai mult decat atat, rozmarinul este denumit „planta verilor caniculare”, deoarece este in floare din mai pana in octombrie, face fata cu brio secetei si nu agreeaza frigul.

Din aceasta categorie de plante nu poata sa lipseasca cactusul, despre care stim cu totii ca rezista foarte bine la temperaturile inalte, necesitand o cantitate mica de apa. Fiind o planta suculenta, cactusul adora lumina puternica, avand nevoie de soare cel putin 7 ore pe zi, in special atunci cand este in crestere.

Arbustul de iasomie cu flori parfumate este o alta planta ce iubeste lumina, desi tolereaza si zonele cu putina umbra. Cu toate ca iubeste temperaturile inalte, arbustul de iasomie infloreste cel mai mult atunci cand are parte de temperaturi cuprinse intre 16 si 18 grade Celsius.

Un alt exemplu bun este floarea soarelui. Dupa cum spune numele, aceasta planta are nevoie de soare si este o adevarata splendoare in gradinile oamenilor. Gasita intr-o diversitate de nuante de galben si orange, floarea soarelui este una dintre cele mai iubite si populare plante in gradinile romanesti.

O alta floare careia ii place caldura este salvia. Existenta in mai multe culori (alb, albastru, roz), salvia nu numai ca ne infrumuseteaza gradina, dar poate fi folosita, de asemenea, in scopuri terapeutice, in ceaiuri.

In ceea ce priveste plantele de apartament iubitoare de soare si caldura, crassula este probabil cel mai bun exemplu. Avand aspect de tufa sau chiar de pomisor, crassula are nevoie de lumina pentru a se dezvolta, dar si de un sol bogat in nutrienti si de putina apa.

Ingrijire si inmultire

In general, plantele iubitoare de lumina si caldura nu necesita un regim de ingrijire pretentios, avand nevoie de cantitati moderate sau mici de apa. Cel mai mare dezavantaj al lor este ca, in timpul sezonului rece, trebuie sa fie adapostite intr-un loc acoperit si calduros, cum sunt serele sau ghivecele de interior.

In functie de specie, plantele iubitoare de soare se inmultesc prin seminte, butasire sau prin lastari.

Linkuri sponsorizate
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...