Ai putea spune ca vremea bordeielor a trecut de multa vreme, insa nu este chiar asa. Casele construite in pamant au inceput sa fie din nou la moda, iar acest lucru este datorat faptului ca sunt ecologice si ieftine. Evident, bordeiele moderne nu au foarte multe lucruri in comun cu bordeiele in care traiau stramosii nostri, exceptand faptul ca sunt construite din pamant si lemn.

Din ce in ce mai multi arhitecti aleg sa gandeasca astfel de case pentru ca vad in ele o multime de avantaje:

  • Au costuri reduse de constructie si intretinere. Materialele folosite sunt durabile, costa putin si ofera o izolare excelenta. Tocmai de aceea, costurile de exploatare sunt foarte mici, atat pe termen scurt, cat si pe termen lung.
  • Sunt realizate din materiale nepoluante. Una dintre problemele secolului in care traim este poluarea. Daca nu avem grija, aceasta poate sa scape de sub control si ne poate distruge, ca specie. Tocmai de aceea, ideea unor case din materiale 100% ecologice este cat se poate de bine primita.
  • Sunt rezistente. Contrar multor pareri, casele din pamant, construite sub nivelul solului, sunt foarte rezistente la factori precum cutremurele sau incendiile. Flexibilitatea materialelor face aceste case sa nu arda si sa faca fata unor cutremure extrem de puternice.
  • Se integreaza perfect in peisaj. O casa construita sub pamant poate sa fie parte din cadrul natural si sa se armonizeze perfect cu natura. Acoperisul ei poate sa devina o adevarata gradina, asigurand un mediu plin de sanatate pentru om.

Ce trebuie sa cunosti despre casele sub pamant si care sunt dezavantajele acestora?

Evident, nu totul este roz. Casele sub pamant pot avea si o serie de dezavantaje, iar principalul dezavantaj este faptul ca prezinta risc de inundatii. Daca hidroizolatia se face foarte bine insa, riscurile sunt destul de mici.

De asemenea, schimbul de aer cu exteriorul este destul de redus, ceea ce poate duce la probleme cu calitatea aerului din interior. Si aceasta problema poate sa fie rezolvata cu usurinta.

Bordeiele sunt cunoscute in Romania din cele mai vechi tipuri, fiind identificate in situri arheologice din preistorie. Chiar daca in ziua de astazi majoritatea oamenilor prefera casele pe pamant, in detrimentul celor de sub pamant, cele din urma nu vor disparea prea curand, in conditiile in care pot asigura tot confortul de care are nevoie o familie si cel mai important, armonizeaza individul cu natura.

Linkuri sponsorizate
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...