Rolul scarii interioare poate sa fie impartit in mai multe puncte. In primul rand, acesta este de a lega partea superioara a casei de ca inferioara, insa trecand peste acest scop practic, scara interioara poate sa fie un adevarat centru de atractie vizuala. Fiind un element foarte mare al casei, poate avea un impact puternic asupra intregului stil al casei.

Tocmai de aceea, in momentul in care amenajezi scara este bine sa iei in considerare mai multe lucruri:

  • Din ce material este realizata scara. Poti opta pentru scari moderne din lemn sau pentru variante foarte robuste din beton. De asemenea, poti alege diverse materiale precum metalul si sticla, in asa fel incat sa obtii un efect vizual incredibil.
  • Care sunt dimensiunile scarii. Alegerea dimensiunilor paote sa fie o adevarata provocare, in conditiile in care treptele nu trebuie sa fie foarte inalte iar volumul intregii scari trebuie sa fie gandit in asa fel incat sa nu ocupe foarte mult spatiu. Lungimea recomandata pentru o treapta este de aproximativ 50 de centimetri.
  • Forma scarii. Daca in trecut scarile aveau forme care mai de care mai artistice si mai interesante, astazi, daca iti doresti o scara moderna este bine sa mizezi pe simplitate. O scara simpla, cu finisaje elegante si cu o balustrada din lemn sau metal, poate sa fie solutia cautata.
  • Fereastra de langa scara. Daca se poate, scara trebuie sa fie invaluita in lumina naturala. Daca nu se poate, este bine ca aceasta sa dispuna de lumina artificiala, in asa fel incat sa fie evitate accidentele.
  • Normele de siguranta. Proiectarea unei scari trebuie sa tina cont de o serie de norme de siguranta, mai ales daca in locuinta sunt copii sau batrani. Asigura-te ca scara nu este alunecoasa, indiferent ca treptele sunt din parchet, gresie sau lemn si incearca sa tii cont de fiecare detaliu, oricat de mic.
  • Balustrada. Este o parte importanta a scarii. Poate sa fie realizata din fier forjat, lemn sau inox, dar si din alte materiale precum sticla.
  • Bugetul. Variatia de buget este uriasa, in functie de ceea ce iti doresti de la scara. O simpla scara din beton poate sa fie destul de ieftina, insa daca iti doresti o varianta din lemn de fag, stejar sau cirej, lucrurile pot sa devina foarte costisitoare. La fel de costisitoare este o scara din marmura sau din granit. Tocmai de aceea, inainte de a alege o scara este bine sa calculezi cu atentie bugetul.

In principiu, daca iti doresti o scara moderna, care sa ramana la moda cativa ani buni, sau chiar cateva zeci de ani, este bine sa te orientezi spre simplitate si minimalism, indiferent ca este scara din lemn sau scara din beton. De asemenea, trebuie sa te asiguri ca echipa pe care o alegi pentru montaj are experienta in domeniu si poate sa puna in opera o scara robusta.

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...