Origine si culori

Wisteria floribunda, denumita popular Glicina, este un arbust catarator cu origini in Japonia, care a devenit destul de popular in ultimii ani si pe continentul european.  In Romania, cea mai celebra este glicina mov, datorita adaptabilitatii sale la conditiile noastre de clima, dar exista si glicina roz si glicina alba, acestea fiind insa mai rare.

Este o planta perena, cataratoare, care formeaza un coronament atat de imbelsugat in flori incat poate sa acopere in totalitate un gard sau o fatada.

Plantare si inmultire

Glicina mov se planteaza la fel ca orice alt arbust de gradina. Procesul se realizeaza primavara sau toamna in aproape orice fel de sol, insa preferabil ar fi ca glicina sa fie plantata intr-un pamant fertil, bine drenat, care contine din belsug substante organice. Totodata, aceasta planta creste cel mai bine in locurile insorite si protejate.

In Romania, glicina mov infloreste in luna mai, cand dezvolta niste flori asemanatoare cu cele de salcam, insa mai mari si mai longevive. Perioada de inflorescenta tine toata vara, deoarece exista mai multe serii de inflorire, iar florile dureaza pana la 8 saptamani. Cu un parfum delicat, aceste flori sunt extrem de frumoase, reprezentand, de cele mai multe ori, principala atractie a gradinilor. Glicinele varstnice pot sa faca si doua reprize de flori, in special daca au parte de o vara ploioasa, racoroasa si de o toamna lunga.

Inmultirea acestei plante se poate face prin mai multe tipuri:

  • Prin samanta. Acest proces se realizeaza la sfarsitul lunii aprilie. Arbustii inmultiti prin aceasta metoda infloresc destul de tarziu, dupa circa 7 ani;
  • Prin butasi de radacina. Se realizeaza tot la sfarsitul lunii aprilie;
  • Prin altoire in despicatura. Altoirea se poate face mai devreme, chiar din luna februarie;
  • Prin marcotaj serpuit sau arcuit.

Ingrijire

Glicina mov are nevoie de o ingrijire mai atenta, in special in primii ani de la plantare, cand trebuie sa fie sustinuta si directionata spre locurile de catarare dorite. Asadar, aceasta trebuie sa fie legata, sustinuta si agatata.

Un alt aspect important legat de ingrijirea glicinei mov este tunderea. Toamna, dupa ce ramane fara frunze, dar inainte de inghet, arbustul trebuie sa fie tuns. In acest fel, glicina va rezista mai bine in fata gerului. In cazul in care tunderea nu se poate efectua toamna, ea poate fi facuta primavara, inainte de inmugurire. La plantele mature, tunderea trebuie facuta mai serios, in asa fel incat sa se refaca forma arbustului, dar si pentru a se reduce dimensiunea lastarilor.

Linkuri sponsorizate
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...