Aceasta planta superba cu o mireasma imbietoare are flori mici si albe cu aspect cerat, frunze vesnic verzi si cataratoare si este ideala in buchetele tinerelor mirese, dar si in decorul caselor noastre.

Avand numele original de Stephanotis Floribunda, Iasomia de Madagascar face parte din familia Apocynaceae, alaturi de alte 14 specii printre care se numara Japonica, Grandiflora, Nana, Isaura, Longiflora, etc.

Datorita parfumului puternic si atragator, Iasomia de Madagascar poarta, de asemenea, numele de „Floarea Nuntii” sau de „Ghirlanda Nuntii”.

Ingrijire

Iata cum poti sa ai grija de minunata iasomie de camera, cunoscuta popular sub denumirea de Iasomie de Madagascar.

Ingrijirea acesteia este una deosebita, deoarece planta este destul de pretentioasa si greu de crescut si de intretinut in casa. Florile plantei se deschid intre lunile ianuarie-mai, insa pot aparea si la inceputul lui iunie, durand pana in toamna.

Iasomia are nevoie de foarte multa lumina, insa nu trebuie expusa direct la razele soarelui, deoarece acestea risca sa-i arda frunzele. De asemenea, are nevoie sa se dezvolte intr-un mediu cu temperaturi moderate, cuprinse intre 18 si 22 de grade Celsius, desi ar putea rezista chiar si la temperaturi mai mari, de peste 30 de grade, daca umiditatea din atmosfera este ridicata. In timpul iernii, Iasomia de Madagascar trebuie tinuta la temperaturi de peste 8 grade Celsius, altfel risca sa inghete.

Are nevoie de spatii mari, aerisite, dar fara curenti, asadar mare atentie la locul unde o plasezi deoarece nu suporta schimbarile bruste de temperatura si nici sa fie mutata mereu. Nu incerca sa o muti, chiar daca ai impresia ca intr-un alt loc ii va merge mai bine, deoarece risti sa ajungi la un rezultat nefericit.

Udarea plantei se face o data pe saptamana vara, iar iarna o data la doua saptamani. Cand este foarte cald, ii poti stropi usor frunzele cu apa, dar nu si florile! Ingrasamantul nu este esential, insa poate fi aplicat o data pe luna daca observi ca planta nu se dezvolta asa cum trebuie.

Inflorire

Inflorirea poate fi stimulata in timpul primaverii prin saparea usoara a solului si prin curatarea plantei de fiecare parte putrezita sau stricata. Totodata, primavara este sezonul in care planta poate fi toaletata prin eliminarea eventualilor lastari ce s-au dezvoltat haotic. Iasomia de camera arata grozav cand este depozitata intr-un ghiveci suspendat pe un suport de sarma, in asa fel incat tulpinile lungi sa se poata intinda cativa metri.

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...